ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum, Eğitimde bilişime odaklandı
Erzurum, Eğitimde bilişime odaklandı
Sofascore’a erişim engeli getirildi
Sofascore’a erişim engeli getirildi
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
TRENDYOL 1. Ligde devre arası gündemi
TRENDYOL 1. Ligde devre arası gündemi
Genç Ahlat'ta şiirlerini paylaştı
Genç Ahlat'ta şiirlerini paylaştı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Eylül 2022 Perşembe - 12:00

‘Erzurum fırınının yerini hiçbir şey tutmuyor’

Erzurum’da yok olmaya yüz tutan mesleklerden davul fırıncılığı, Ebubekir Daşdan'ın ellerinde yaşamaya devam ediyor. Daşdan, kendisinden sonra bu mesleği yapacak kimsenin kalmadığını söyledi.

‘Erzurum fırınının yerini hiçbir şey tutmuyor’

Erzurum’da yok olmaya yüz tutan mesleklerden davul fırıncılığı, Ebubekir Daşdan'ın ellerinde yaşamaya devam ediyor. Daşdan, kendisinden sonra bu mesleği yapacak kimsenin kalmadığını söyledi.
Kavaflar Caddesi'nde mütevazı bir dükkanı olan Ebubekir Daşdan (36), yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan geleneksel davul fırını üretimi yapmaya devam ediyor. Daşdan, baba mesleği olarak başladığı işini çok sevdiğini belirterek, çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin sona ereceğini ifade ediyor. Erzurum’un geleneksel fırını olan davul fırında ise birçok yemek yapılabiliyor. Şu anda sadece üç ustanın kaldığı davul fırıncılığının en genç ustası ise Ebubekir Daşdan olarak biliniyor. Erzurum halkı tarafından hala talep edilen davul fırının yapımı ustaların bir gününü alırken, fiyatları ise ortalama 350 lira ile 450 lira arasında değişiyor.
“ÇIRAK YETİŞMEMESİ NEDENİYLE USTALAR DÜKKAN KAPATIYOR”
Davul fırının son haline gelene kadar geçtiği aşamaları anlatan Ebubekir Daşdan, “Benim bildiğim kadarıyla davul fırının Erzurum’daki mazisi 80 yıl geçmişe dayanıyor. Bizim mesleğimiz talep azaldığı için ve çırakta yetişmemesi sebebiyle çoğu usta dükkanı kapatıp gidiyor. Babam beni başkasının yanına bırakmadı kendisi yetiştirdi ve mesleği öğretti. Mesleğimi de seviyorum ama okusaydım daha iyi olurdu. İlk olarak davulun üst ve alt kısımdaki sıvama işlemleri yapılıyor. Daha sonra kapak, kasnak, iç tabla, üst tabla gibi parçaların kesimleri yapılır. Kesimi yaptıktan sonra vida yerlerini delip davulu bir bütün haline getirecek şekilde birleştiriyorum. Bir davulu yapmak bir gün sürüyor. Bundan birkaç sene önce talep çok azdı, vatandaşlar hep farklı markalardaki fırınlara yöneldi. Görünüm olarak da çok lüks görünmediği için talepler gerilemişti” dedi.
ERZURUM FIRINININ YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMUYOR”
Yöresel yemekleri davul fırın kadar hiçbir fırının güzel yapamayacağını ifade eden Daşdan, “Farklı markalardaki fırınlar kullanıldıktan sonra davul fırının değeri daha çok anlaşıldı. Bizim Erzurum fırınının yerini hiçbir şey tutmuyor. Bu fırında Erzurum yöresel yemeklerinin çoğu yapılabiliyor. Bu fırının üzerine hiçbir fırın daha güzel yapamaz bu yemekleri. Davul fırın yapan üç usta kaldık. Diğer ustaların yaşları ilerlemiş durumda bulunuyor. En genç aralarında ben kaldım ama zaman geçtikçe bu meslek sona erecek gibi görünüyor. Fırınlarımız 380 liradan başlıyor, 480 liraya kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.

 
Spor Toto 1. Lig’de 6. hafta programı açıklandı
 
 İranlı uyuşturucu tacirleri tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanfer’den Azerbaycan’a başsağlığı mesajı
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Ermenistan'ın saldırılarında ...
ATAUNİ Kocaeli’deki dadaşları ağırladı
Bir takım gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere Erzurum’a gelen Kocaeli Erzurumlular ...
Kocaeli’den Erzurum’a dadaşlık köprüsü
Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetimi tarafından organize ...
 
Ertuğrul Gazi'ye vefa
741. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri milli coşku içinde gerçekleştirildi. ...
Oktay’dan irfan bayrağı vurgusu
Oktay, “Dilimizi, değerlerimizi ve ilim aşkımızı atayurdumuzda yaşatanlarsınız. ...
Türkiye’nin barışa yönelik çabaları kitaplaştırıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye’nin ...
 
Müzisyen Kurt’a uluslararası festivalde ödül
Erzurum’un tanınmış müzisyenlerinden Sezer Kurt, dünyanın sayılı organizasyonlarından ...
Koruma altındaki çocuklara görkemli sünnet şöleni
Erzurum'da devlet korumasındaki çocuklar için düzenlenen sünnet töreni ...
Erzurum Kültürel Miras 2021 verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 3 müzenin bulunduğu, bu müzelerde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva